Zo houd je jouw hond koel: de beste koelmat tips en trucs!

DoorZanna Gepubliceerd op29 April 2023 Comments0

Als het warm weer is, is het belangrijk om je hond koel te houden. Honden zijn gevoelig voor oververhitting en kunnen hierdoor ernstige gezondheidsproblemen krijgen. In dit artikel geven we je tips en trucs om je hond koel te houden, waaronder het gebruik van een ‘koelmat voor je hond‘.

Waarom is het belangrijk om je hond koel te houden?

Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat doen, ze raken hun overtollige warmte kwijt door te hijgen. Als het buiten erg warm is, kan dit voor honden problematisch zijn, omdat ze hun lichaamstemperatuur niet voldoende kunnen reguleren. Hierdoor kunnen ze oververhit raken, wat kan leiden tot uitdroging, zonnesteek en in ernstige gevallen zelfs de dood.

Om je hond gezond en comfortabel te houden tijdens warme dagen, is het belangrijk om hem koel te houden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het aanbieden van voldoende vers water, het vermijden van lange wandelingen tijdens de heetste uren van de dag en natuurlijk het gebruik van een koelmat.

Overhitting signalen bij honden

Om te weten of je hond het te warm heeft, is het belangrijk om op de volgende signalen te letten:

 • Overmatig hijgen en kwijlen
 • Verhoogde hartslag
 • Lethargie
 • Braken en/of diarree
 • Instabiliteit of wankel lopen

Als je merkt dat je hond deze symptomen vertoont, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om hem af te koelen en, indien nodig, een dierenarts te raadplegen.

De beste koelmat tips voor jouw hond

Een koelmat is een handig hulpmiddel om je hond koel te houden tijdens warme zomerdagen. Koelmatten zijn gevuld met een gel die koel blijft bij aanraking. Door je hond op de mat te laten liggen, kan hij zijn lichaamstemperatuur verlagen en zo oververhitting voorkomen.

Plaats de koelmat op een koele, schaduwrijke plek in huis of in de tuin. Zorg ervoor dat de mat schoon en droog is voordat je hond erop gaat liggen. Je kunt de mat eventueel nog extra koelen door hem een tijdje in de koelkast te leggen.

Hoe kies je de juiste koelmat?

Er zijn verschillende soorten koelmatten op de markt, maar hoe kies je nu de juiste voor jouw hond? Let op de volgende punten:

 • De juiste maat: zorg ervoor dat de koelmat groot genoeg is voor je hond om comfortabel op te kunnen liggen.
 • Kwaliteit: kies voor een stevige, duurzame mat die bestand is tegen het gewicht en de bewegingen van je hond.
 • Onderhoud: kies voor een mat die gemakkelijk te reinigen is, bijvoorbeeld met een vochtige doek.
 • Veiligheid: let op dat de mat geen giftige stoffen bevat en dat de gel niet schadelijk is voor je hond als hij per ongeluk een gaatje bijt.

Extra trucs om je hond koel te houden

Naast het gebruik van een koelmat zijn er nog andere manieren om je hond koel te houden tijdens warme zomerdagen:

 • Zorg voor voldoende vers water om te drinken.
 • Maak een ‘hondenzwembad’ in de tuin waar je hond in kan afkoelen.
 • Bied verkoelende snacks aan, zoals ijsblokjes of bevroren hondensnacks.
 • Gebruik een natte handdoek om je hond mee af te koelen.

Met deze tips en trucs kun je ervoor zorgen dat je hond ook tijdens warme dagen comfortabel en gezond blijft. Houd altijd goed in de gaten hoe je hond zich voelt en grijp in als je merkt dat hij het te warm krijgt.

Categorie: