Waarom een tuinkantoor de nieuwe trend is

DoorZanna Gepubliceerd op22 February 2024 Comments0

Met de opkomst van thuiswerken hebben velen het belang ingezien van een eigen, afgescheiden werkplek. Een kantoorunit, van Modulaire units, in de tuin biedt de perfecte oplossing; het combineert het comfort en de concentratie van een kantoor met de rust en inspiratie van je eigen tuin. Dit concept heeft snel aan populariteit gewonnen, niet alleen vanwege de pandemie maar ook door de groeiende behoefte aan flexibiliteit in werkuren en -locatie.

Een kantoorunit tuin staat los van het woonhuis, wat zorgt voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Deze fysieke afstand helpt bij het mentaal ‘afsluiten’ van het werk aan het einde van de dag. Bovendien is de natuurlijke omgeving bevorderlijk voor creativiteit en welzijn, wat leidt tot hogere productiviteit en tevredenheid over het werk.

Deze kantoorunits zijn niet alleen functioneel, maar ook duurzaam. Veel tuinkantoren worden gebouwd met milieuvriendelijke materialen en hebben opties voor zonnepanelen of groene daken. Zo draag je bij aan een beter milieu terwijl je geniet van je werkdag omringd door groen.

De voordelen van werken tussen het groen

Werken in een tuinkantoor brengt diverse voordelen met zich mee. Door de nabijheid van natuur wordt de stress verlaagd en het algemene welzijn verhoogd. Daglicht en frisse lucht hebben een positief effect op je gezondheid en humeur, wat weer ten goede komt aan je werkprestaties. Ook heb je de mogelijkheid om tijdens pauzes even een wandeling te maken in je eigen tuin, wat kan zorgen voor nieuwe energie en inspiratie.

Daarnaast biedt een kantoorunit in de tuin privacy zonder dat je lang hoeft te reizen naar een kantoorlocatie. Het bespaart tijd en geld dat anders aan woon-werkverkeer zou worden besteed en vermindert jouw ecologische voetafdruk. Bovendien kan zo’n kantoorunit bijdragen aan de waardevermeerdering van je woning, mocht je ooit besluiten te verhuizen.

Hoe richt je jouw ideale tuinkantoor in

Kies de juiste locatie

Voordat je een tuinkantoor prefab gaat plaatsen, is het belangrijk om na te denken over de juiste locatie in je tuin. Kijk naar de lichtval, beschikbare ruimte en privacy. Een plek met veel natuurlijk licht kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en oogspanning, terwijl voldoende afstand tot de buren jouw privacy waarborgt.

Comfort is koning

In een tuinkantoor is comfort net zo belangrijk als in elk ander kantoor. Zorg voor goede isolatie, verwarming en verlichting zodat je er het hele jaar door prettig kunt werken. Ergonomisch meubilair is essentieel om lichamelijke klachten te voorkomen, net als voldoende opbergruimte om jouw werkruimte georganiseerd te houden.

Vergeet de techniek niet

Zorg ervoor dat je kantoorunit in de tuin is uitgerust met alle benodigde technische voorzieningen. Denk aan voldoende stopcontacten, stabiele internetverbinding en eventueel extra’s zoals ingebouwde speakers of slimme verlichting die jouw werkomgeving nog aangenamer maken.

Van droom naar realiteit: stappenplan voor je eigen tuinkantoor

Het realiseren van een eigen tuinkantoor begint met een goed plan. Bepaal eerst wat je eisen zijn qua ruimte en functionaliteit. Wil je bijvoorbeeld klanten kunnen ontvangen of heb je behoefte aan rust en concentratie? Vervolgens kun je offertes aanvragen bij verschillende leveranciers van prefab tuinkantoren om te zien wat binnen jouw budget past.

Zodra je een keuze hebt gemaakt voor de leverancier en type tuinkantoor, is het tijd om vergunningen te checken bij jouw gemeente. Niet elke gemeente heeft dezelfde regels wat betreft bouwen in de tuin. Als alles rond is, kun je samen met de leverancier het ontwerp finaliseren en wordt jouw tuinkantoor geplaatst.

Inspirerende voorbeelden van tuinkantoren

Als inspiratie kun je kijken naar bestaande voorbeelden van kantoorunits in tuinen. Van moderne strakke ontwerpen tot knusse houten huisjes; er is voor ieder wat wils. Sommige mensen kiezen voor grote glaspartijen voor veel daglicht, anderen voor traditionele ontwerpen die passen bij hun woningstijl.

Online zijn er talloze foto’s te vinden van hoe anderen hun tuinkantoren hebben ingericht – gebruik deze als springplank voor jouw eigen project! En vergeet niet: jouw tuinkantoor moet passen bij jouw persoonlijke stijl en werkwijze.

Categorie: