Onze zalen

Onze

Zalen

Het Huis van de Stad is de parel van de binnenstad van Culemborg en is gevestigd in het pand waar ooit het Oude Stadhuis van de vrijstad was gevestigd. Het oudste gedeelte van het pand stamt uit de zestiende eeuw. Na een grondige interne verbouwing en de nieuwbouw van de Stadszaal werd het pand in 2012 heropend en gedoopt tot Huis van de Stad: een huis voor iedereen. Laurent en Cécile Schandrin exploiteren het prachtige gebouw dat niet alleen twee keer per maand de gemeenteraad huisvest voor de raadsvergadering, maar dat ook écht een huis van de stad is, want het is voor iedereen bereikbaar voor activiteiten, zoals vergaderingen, bruiloften, privé-diners, partijen of symposia. Het gebouw kent negen zalen en een grote binnentuin. Voor elk budget is het de perfecte locatie!

De Burgerzaal

Een van de meest bijzondere zalen in het Huis van de Stad is De Burgerzaal. De zware deuren die toegang geven tot het bordes van het pand, de prachtige authentieke schilderijen met portretten van leden van ons Koningshuis en de bijzondere glas-in-lood ramen met als thema ‘Burgerlijk leven’ maken van deze zaal een van de mooiste plekken van dit historische huis. U waant zich in een museum als u de zaal betreedt.

De Burgerzaal werd vroeger gebruikt om recht te spreken, tegenwoordig is het de meest gebruikte trouwzaal van Culemborg. De liefde straalt er vanaf met de loveseats en zes lichtkronen in de vorm van trouwringen, ontworpen door Jan Pauwels. En wat is er mooier om na de voltrekking van uw huwelijk op het bordes hoog boven De Markt te staan.

Wilt u trouwen in De Burgerzaal, dan loopt dat via de gemeente Culemborg. Huis van de Stad kan het ja-woord een extra glans geven wanneer u bijvoorbeeld na het ja-woord een glas champagne drinkt met uw gasten en te toasten op de liefde! Wij verzorgen dat met liefde voor u.

De Burgerzaal is geschikt voor huwelijken, ontvangsten en recepties voor gezelschappen tot 80 personen

De Stadskelder

De kelder had in het verleden de functie van Vleeshuys. Culemborgse burgers moesten hier verplicht hun zelf geslachte vlees te koop aanbieden. Later deed de kelder dienst als wijnkelder, waag en opslagplaats voor post- en brandweerkarren. Het gewelfde plafond wordt gedragen voor zes stenen zuilen. De Bascule uit de zeventiende eeuw hangt er nog steeds. De Raadskelder is zeer geschikt voor vergaderingen, recepties, exposities, borrels, uitvaartdiensten of condoleances tot 70 personen receptie. Het Huis van de Stad adviseert graag over de mogelijkheden.

De Schepenkamer

In deze statige kamer werden in vroeger tijden de beslissingen van de Schepenen genomen. De zaal met prachtig gerenoveerde open haard met daarboven een beeldhouwwerk van Walker Pompe is geschikt voor vergadering of diner. Wij verzorgen alles wat nodig is: koffiearrangement, borrel, lunch of diner behoren tot de mogelijkheden. Geschikt voor gezelschappen tot 20 personen.

De Stadszaal

In 2012 is de stadszaal in gebruik genomen. Een moderne en lichte ruimte die volledig geïntegreerd is met het rijksmonument dat er al sinds 1539 staat. Deze grote zaal wordt tweewekelijks gebruikt voor de raadsvergaderingen en is van alle technische faciliteiten voorzien om een vergadering, symposium of presentatie goed te laten verlopen. Er hangt een beamer aan het plafond voor een twee meter breed scherm. Ook is er geluidsversterking aanwezig. De Stadszaal is ook meer dan geschikt voor een trouwerij of jubileum. Ook wordt deze zaal regelmatig ingezet voor uitvoeringen of tentoonstellingen. Het Huis van de Stad kan voor elk budget een onvergetelijke dag of avond voor u organiseren. Wij luisteren naar uw wensen, denken met u mee en geven advies op maat. De Stadszaal heeft een capaciteit tot 250 mensen.

Centrale hal/Foyer

Voor de start van een congres of vergadering even informeel koffie drinken en netwerken kan in de Foyer van het complex. De ruime centrale hal was vroeger het cellenblok van stad. Slechts enkele tralies verwerkt in de deuren laten iets van die geschiedenis zien. In deze ruimte staan archeologische vondsten uit Culemborgse grond, maar ook een aantal prachtige schilderijen. Regelmatig is hier een expositie te zien. Deze ruime kan ingezet worden om publiek of gasten te verwelkomen.

De Binnentuin

De enorme en tegelijk intieme binnentuin van Huis van de Stad is bij goede weersomstandigheden volledig inzetbaar voor een huwelijksvoltrekking. Ook is de patiotuin geschikt voor een receptie, diner of barbecue. De loungesets staan klaar en het terras kan worden uitgezet. De oude stadsmuur en het Huis van de Stad omringen deze idyllische binnenplaats in het centrum van Culemborg. Bij mooi weer uitermate geschikt voor een receptie, maar ook voor een optreden of borrel. U kunt in de Binnentuin ook live-cooking door Laurent reserveren.

De Polderkamer

Vergaderen in besloten sfeer, maar met uitzicht over De Markt in Culemborg kan in De Polderkamer. De kamer dankt zijn naam aan de polderbesturen die hier vanaf 1775 vergaderden. Aan de muur hangen landkaarten en foto’s van Culemborgse dijkgraven. De zaal is geschikt voor 8 personen en is voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn voor een geslaagde vergadering. Wij verzorgen, indien gewenst, uw lunch of diner.

De Gemenelandskamer

In deze lichte kamer met prachtig plafond en kroonluchter is vergaderen zeer prettig. Tot 8  mensen kunnen hier overleg voeren. Wij zorgen dat alle faciliteiten voor uw vergadering aanwezig zijn. Wilt u lunchen of dineren, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden.

De Schutterszaal

Op de etage boven De Burgerzaal bevindt zich de Schutterszaal. Deze lichte zaal die aan twee zijden volledig van glas-in-lood is voorzien en prachtig uitzicht heeft over De Markt werd vroeger gebruikt als overlegkamer van de rechters. Toen die het traplopen vermoeiend begonnen te vinden, werd hier de wacht (de schutters) ondergebracht en werden veroordeelden hier opgesloten. De glas-in-lood ramen in dit vertrek zijn een herinnering aan geslachten van de heren en graven die over Culemborg geregeerd hebben. Van elk geslacht is het familiewapen afgebeeld. Zo ook van de graven van Waldeck Pyrmont. Koningin Emma was ook lid van deze familie. We treffen in de ramen daarom ook het wapen van de Oranjes aan, omdat Koning Willem-Alexander graaf van Culemborg is.
De Schutterszaal is geschikt voor vergaderen, lunch of diner voor grotere gezelschappen of huwelijken. Voor 20 tot 60 personen.

De koffiekamer

Hoog in het Huis van de Stad is De koffiekamer ingericht. Vergaderen op zolder in een kleine setting tot maximaal 8 personen is hier mogelijk. De bijzondere sfeer van de oude kamer zorgt absoluut voor bijzondere bijeenkomsten.

Meer informatie?

Ik wil graag meer weten